Pampeliškový med – sladká jarní pochoutka

I když jaro je teprve ve svém začátku a svůj příchod nám prozatím zvěstuje spíše prostřednictvím sněženek a bledulí, již za pár týdnů se rozsvítí louky žlutými kloboučky pampelišek. A právě tomuto kvítku, smetánce lékařské, a pochoutce zvané pampeliškový med se budeme věnovat ve dnešním článku.

Hned na úvod je třeba říci, že pochoutka zvaná pampeliškový med nemá s medem jako takovým vůbec nic společného. Slovem med označujeme pouze sladký produkt tvořený včelou medonosnou. Proto budeme od tohoto okamžiku (až na jedinou výjimku) namísto označení pampeliškový med užívat označení vhodnější, a to pampeliškový sirup. Nejprve však o pampelišce něco obecně.

pampeliška

Pampeliška (smetánka) lékařská

Pampeliška, jinak známá jako smetánka lékařská, je významnou léčivou bylinou. Kvete zpravidla od dubna do června a pro léčebné účely je možné využít celou rostlinu od kořenu až po květ. Užívání přípravků z pampelišky se příznivě projevuje při léčbě zánětů močových cest, ledvinových kamenů i jiných částí zažívacího traktu. Pozitivní účinky můžeme zaznamenat také při žaludečních poruchách, překyselení žaludku, nechutenství nebo zácpě. Teď se již ale pojďme věnovat návodu na výrobu sladkého sirupu z pampelišek.

Recept na pampeliškový med – pampeliškový sirup

  • 200 květů pampelišky
  • 1kg krystalového cukru
  • 1 celý citron

Do jednoho litru vody dáme omyté květy pampelišek, na kolečka nakrájený citron i s kůrou a 15 minut povaříme. Necháme odstát do druhého dne. Druhý den přecedíme připravený vývar přes plátno a přidáme 1kg cukru. Oslazenou šťávu z pampelišek vaříme přibližně hodinu, případně i déle, dokud směs nezhoustne a pampeliškový sirup je na světě.

Ti trpělivější z vás mohou místo vaření zahřívat sirup pouze na teplotu 50°C. Tímto způsobem zachováme co nejvyšší množství přírodních léčivých látek, ale doba přípravy se tak samozřejmě prodlouží.

Pampeliškový sirup lze užívat po lžičkách, jako sladidlo do čaje, či prostým namazáním na pečivo. Přesto, že v porovnání s pravým včelím medem nedosahuje pampeliškový sirup zdaleka takových kvalit, můžete si touto sladkou pochoutkou ukrátit čas na čekání medobraní – tedy na dobu, kdy si budete moci dopřát letošních darů přírody ve formě zlatavého medu, nejlépe přímo od včelaře.

sirup

Komentáře jsou vypnuty.